четверг, 26 июля 2012 г.

Ramazan hakkında bilmediğimiz sırlar (Türkce)


İslam'ın önemli amellerinden biri de oruçluktur. Oruç hakkında çeşitli fikirler mevcuttur ki, biz bu amelin bâtınî, yani gizli anlamlarını inceleyeceğiz.
Oruçluğun ana fikri - güneşin çıktığı zamandan battığı süre için yemekten, içmekten imtinadır. Kuran'a göre, oruçluğun Kadir gecesinde Kur'an nazil olmuştur. O gece melekler ve Ruh yere iner ve O gece tan yerinin ağarmasına kadar Selam vardır. Zahiri anlamda bu fikirlerin olağanüstü hiçbir anlamı yoktur ve insanlar bunu Kuran kitabının yere gönderilmesi ve b. gibi kabul ediyorlar. Fakat batıni anlamda bu fikirler çok derin Ledün ilmin sembolleridir. Ledün (Sufizm, Batın, Tevil ve b.) ilminin anlaşılmazlığını ve zor idrak edilmesini dikkate alarak okuyucularımıza tavsiye ediyoruz ki, Muhittin İbn Arabi, El Gazali, Eşari, Nesefi ve b. gibi sufilerin eserlerinden haberi olmayanlar bu makaleyi tartışmakdan sakınsınlar.
Bilindiği gibi, Kadir gecesini "İhya" gecesi de adlandırıyorlar ve sufiler bu sembolü "Hayy" - hayat vermek, yaratmak, diriltmek ve b. anlamlarda kabul ediyorlar. Kadir sembolü de "kudret" olarak kabul ediliyor ve genellikle bu semboller - belli bir şeye hayat verilmesi, onun kudretli edilmesi anlamındadır.
Her sessiz harfin bir sembol olduğu sufizmde Kadir [KDR], Kudret [KDRT] sembolleri hayatla ilgili Hıdır [HDR], Hadarat [HDRT] sembolleri ile aynı anlamlıdır. Hıdır (Hızır) sembolü ölümsüzlüğe kavuşmuş kutsal anlamındadır ve kaynaklarda, yaşam simgesi olan yeşil renkle ilişkilendiriliyor. Aynı kökten olan Hadarat (Hadra) simgesini ise ünlü sufi Muhittin İbn Arabî "Füsus ül Hikem" kitabında "hazırlayan" gibi manalandırmış, onu kadın sembolünde gösteriyor ve Allah'ın, insan karakterinde yarattığı varlık gibi kaydediyor. Bir başka deyişle, İbn Arabî, Hadarat simgesi altında, yeryüzünü kuşatan kozmik insanın kadın karakterini öngörüyor ki, eski Mısır kaynaklarında bu sembol Hator (Hathor) gibi biliniyor.
Kaynaklarda Hator [HTR] tanrıçası - hayat ağacı ve ölüm şahlığı ile ilişkilendirilerek, kadın karakterinde gösteriliyor ve çizimlerde o ölenlerin ruhlarına yemek veriyor. Genellikle bu karakter, eski Mısır'da Atum adlanan kozmik insanın karakteridir. Metinlerde Hator aynı zamanda Amit [MT] de adlandırılıyor ki, bu sembol de onun Atum [TM] Tanrısı ile aynı olması anlamındadır. Demek ki, Kadir gecesi - eski Mısır'da, toplam Atum denilen ve dokuz üremeden oluşan kozmik Sistemin yaratılışının gecesidir.
Eski Mısır yazılarına göre, Hatorun Kor (Hor, Horus) adlı oğlu vardır ve kaynaklarda Hator sembolü "Korun (Hor) Evi" anlamına da geliyor («Древний Восток», сборник 2, M., 1980, sayf.92). Rivayetlere göre, Güneş Tanrısı sayılan Kor ahirette gelip, ölmüş babası Oziri/Usiri, yani Osiris Tanrısını diriltiyor. Kur'an da - Karaa [KR], yani Kor [KR] simgesi ile aynı anlamlıdır. Demek ki, Kur'an'ın Kadir gecesi indirilmesi, Hatorun oğlu Korun gelişi anlamında kabul edilebilir.
Kor (Hor/Horus) sembolü sufizmde - "Hu" ana maddeden (efir) yaratılmış Ra güneş diski "(H+R) anlamına geliyor. Ünlü sufi Aziz Nesefi (XIII yy), kendisinin "Zübdetül Hakaik" eserinde ana maddeni aynı zamanda ruh, akıl, kelam, Levhi Mahfuz ve b. adlandırıyor. Demek ki, Kor sembolü - ilk akıl, ilahi bilgelik ve b. anlamındadır ve Kur'an'ın indirilmesi de - "Konuşan Kur'an" anlamında olan Ali karakterinin, yani Kur'an kitapının tecessümü olan ve eski sırları bilen Mehdi'nin gelişi demektir. Kor sembolünün kaynaklarda Horus [HRS] gibi yazılışı ve bu sembolün Hris [HRS] simgesi ile aynılığı onu demeye esas veriyor ki, Kor Tanrı'sı ahirette beklediğimiz İisus Hristos, yani İsa peygamber anlamındadır. Muhittin İbn Arabi, imam Ali'nin yerine İsa'yı - "Mutlak Vilayetin Mührü" gibi takdim ediyor ve böylece, bu karakterlerin aynılığına işaret ediyor (Анри Корбен, «История исламской философии», sayt: http://ruh.kz/blog/anri-korben-istoriya-islamskoi-filosofii). Bu ise o anlama geliyor ki, Hıristiyanların İsa, Müslümanların ise on ikinci imamı, ahirette beklediğimiz Kor Tanrısı'nın karakterleridir.
Hadislere göre, Kuran - Kadir gecesi Levhi Mahfuzdan indirilmiştir. Levhi Mahfuz – eski Misir Allahı Ra-Amonun önceden olacakları belirlediği yazıdır. Mısır kaynaklarına göre bu levha - İunu, yani Geliopol şehrinde saklanıyor ve onu Bennu adlı "Kuş" (Ra-Amon Allah'ın Ruhu) koruyor (Е.А.Уоллис Бадж, «Египетская книга мёртвых», М-СПб., Ексмо, 2005, sayf.379).
Hıristiyan kaynaklarında İunu [N] adı Ani (On/No) [N] gibi, Gel [GL] şehri ise Gelarküni [GL-RKN] gibi kaydediliyor ve bu kent Türk beylerinin Yafet-Eren soyuna ait ediliyor. Eski Mısır kaynaklarında Yafet-Eren [FT-RN] nesli - İri-Pati [R-PT], An-rut-f [NR-TF] ve b. gibi yazılıyordu ve Kor fironlarının nesli sayılıyordu (Д. Рол. «Генезис цивилизации. Откуда мы произошли…», Эксмо, M., 2002, sayf.388,389).  Eski Mısır yazılarına göre, bu Gel şehrinde firavun Amon "Dünya"yı ve Adem'i yaratmıştır. Tarihçi M. Horenatsi ise Gel, Gelarküni simgesini aynı zamanda Karnı [KRN] adlandırıyor ve bu sembolü biz Kur'an [KRN] olarak da okuyabiliriz (M. Xorenatsi, kitab 1, böl.12). Bu ise o demektir ki, Levhi Mahfuzdan indirilmiş Kur'an, öyle Karni, yani Türk beylerinin Gelar şehrinden çıkacak Kor fironlarının temsilcisidir.
Ben "Batıni-Kur'an" kitabında gösterdim ki, Allah'ın iradesinin maddileşmesi, Levhi Mahfuz yazılarına uygun gerçekleşiyor ve bu yaratılış serisi eski Mısır kaynaklarında, neoplatonçu Plotinde ve El Gazalide aynı şekilde gösteriliyor. Gazali'ye göre de, Allah'ın emri Melekler alemiyle (Meleküt - Cennet), emrin ruhla teması, yani aklın maddileşmesi Ceberûtla ve orada bulunan Levhi Mehfuzla, maddileşmenin hayata geçmesi ise Mülkle (Ra-Amon Allahın Mülkü – Geliopol) ilişkilidir (Аль-Газали, «Эликсир Счастья», sayt: http://www.abkhazia-islam.ru/articles/knigi/alhimiya_schast_ya.html). Böyle anlaşılıyor ki, Kur'ân'ın Levhi Mahfuzdan indirilmesi deyince, Kuran kitabının değil, bu kitapta yazılanların gerçek manasını bilenin, yani insan şahsında "Konuşan Kuran'ın" zuhur etmesi anlaşılmalıdır. Bu Kur'ân (Karaa) ise, eski Mısır'da Mehdi karakterinde gösterilen Kor Tanrısı'dır ve o geldikten sonra Oziri/Usiri (Osiris) Tanrısını diriltiyor ve bununla da gökte ikinci Atum Sistemi oluşuyor.
Kur'an-ı Kerim ise peygamberin kalbine Ruhul-Emin tarafından, yani Mısır'ın ilk piri olan Emin'in (firavun Amon) gökteki Ruhu tarafından vahiy gibi gönderilmiştir (Kur'an, 26:192-194). Bunun Levhi Mahfuzla ilgisi yoktur. Üstelik, Kur'an bir günde değil, uzun sürede indirilmiştir ve b.
İslam'da Atum [TM] sembolü Adem [DM] gibi bilinmektedir ve Tevrat'a göre Adem yaratıldığında kozmik boyutlu, yani dünyanın bir ucundan diğer ucuna kadar olmuştu (Библия, Втор. 4:32). Fazlullah Astarabadinin "Cavidanname" kitabına göre, Beytü'l-Mukaddes, Darüs-Selam ve Kâbe - Adem'in vücudundadır. Muhammed peygamber ise, Tevrat'ta “altı güne oluşturulan Dünya” anlamındadır ve o ahirette yeniden oluşacaktır.
Darüs-Selam sembolü - İslam ülkesi, İslam evi ve b. anlamda huzur evini, cenneti bildiriyor. Beytü'l-Mukaddes simgesi ise Yeruselim şehridir ve kaynaklarda o Ur-Selim olarak da yazılıyor. Buradaki Selim [SLM] simgesi ise İslam [SLM] simgesi ile aynı anlamlıdır. Aziz Nesefi, Şihabettin Sühraverdi ve b. ünlü sufilere ve Yeni Ahit'e göre, Yeruselim, yani Selim şehri deyince, yerdeki ve gökteki Selim şehri öngörülüyor (Библия, Откр.21-2,22,23, 3-12). Yeruselim şehrini cinlerin dikmesini dikkate alırsak, Selim/İslam şehrinin gökte yaratılmış Cennet anlamında olmasını kabul ederiz. Demek ki, Kur'an'da: "O gece, tan yerinin ağarmasına kadar Selam vardır" ifadesi altında - "O gece, tan yeri ağarıncaya kadar gökte Selim/İslam dünyası (Cennet) yaratılmıştır" görüşü anlaşılmalıdır.
Sufizmde "Şehri Ramazan" deyince, aynı zamanda Ramazan şehri tasavvur ediliyor. Ramazan (Ramadan) sözünün kökü Ram [RM] kelimesidir ki, bu da Kuran'da "sütunlar şehri" olarak kaydedilen İrem [RM] anlamındadır. Kaynaklara göre İrem (İrem Zât el-İmad) şehrini de cinler dikmişler ve o göktedir. Eski Mısır kaynaklarında ise gökte yaratılmış bu cennet Abtu (Beyt), Taur (Daire/Deyr) ve Geb (Gayb) olarak yazılıyor ve bunlar da Atum adlı Sistemin parçalarıdır. Bu ise onu bildiriyor ki, Fazlullah Astarabadinin Beytü'l-Mukaddes, Darüs-Selam ve Kâbe'yi - Adem'in vücudunda kaydetmesi hiç de rasgele değildir ve bu gerçekten de böyledir.
Astarabadiye göre, Muhammed peygamber - Tevrat'ta altı güne oluşturulan "Dünya" anlamındadır ve o ahirette yeniden oluşacaktır. Ahirette Muhammed peygamberin insanlara şefaat edeceği, onlarla havuz yanında görüşeceği hakkında hadislerde de bilgiler var. On dokuzuncu yüzyılda Polonya manastırında bulunmuş "Yanıçarın yazıları"nda ise Muhammed peygamber ahiret gününde dirilecek insan gibi kaydediliyor. Bu ise o demektir ki, Muhammed peygamber Mısır'ın "ölüp dirilen" Oziri/Usiri, yani Osiris Tanrısı'nın karakteridir.
Batın (Ledün) ilminde "Allah'tan başka İlah yoktur, Muhammed onun Resulüdür" şehadetinin daha derin anlamları vardır. Batınilikde Resul [RS-L] sembolü İsrail [SR-L] sembolü ile aynı anlamlıdır ve "Usiri-El", yani "Osiris Tanrısı'nın Eli" anlamındadır. Bu ise onu bildiriyor ki, "Resulullah" ifadesi - "Allah'ın gökteki Osiris Eli" görüşünü ifade ediyor. Demek ki, "Allah'tan başka İlah yoktur ve Muhammed onun Resulüdür" ifadesi Ledün ilminde şu anlama da gelir: "Ana maddeden başka hayat veren enerji yoktur, Muhammed - ondan yaranmış gökteki Osiris-Elidir (Ruhlar dünyasıdır)". Ahmed [H-MD] sembolünün batınilikde Adem-Hu [DM-H] gibi okunuşunu da dikkate alırsak, bu ifadeyi - "Allah-Adem, ondan oluşmuş Osiris Elidir" gibi de okuya biliriz. Muhittin İbn Arabî de Adem'e Allah diyor. Demek ki, Muhammed peygamber Allah'ın karakteridir. Müslümanların - "Ya Allah, ya Muhammed, ya Ali" deyiminde Allahdan sonra Muhammed peygamberi yardıma çağırması, onun gerçekten Allah rolünde olması demektir.
Tüm bunlar onu demeye esas veriyor ki, Astarabadinin Muhammed peygamberi "Dünya" gibi sunması hiç de tesadüf değildir. Muhammed peygamber - gökte yaratılmış Ruhlar dünyasının (El) karakteridir ve Kadir gecesi de bu Ruhlar dünyasının yaranışının bayramıdır. İran kaynaklarında arileri (Eren) kudretli eden "Raman" [RMN] Dünyasından konuşuluyor ki, bu da Ra-Amon [RMN] Tanrısı'nın gökte yarattığı Ruhlar (melekût) Dünyası anlamındadır («История Иранского государства и культуры», М., 1971, sayf. 305).
Ramazan bayramı müddetinde insanların oruç tutması da, Mısır firavunu (pir) Amon'un, gökteki Güneş yıldızına benzer Ra diski yaratması için geçirdiği teurqiya ayini ile ilgilidir. Teurqiya, yani Allahyatarma töreni esnasında teurq, Güneşin görüldüğü zamandan battığı zamanadek yemek yememiştir ve "qomeopatik büyü"nün "benzer benzeri yaratır" ilkesi ile, kendini gökteki Güneş yıldızına benzetmiştir. Böylece, pir Amon gökte Ra güneş diski yaratmış, kendisi fiziksel öldükten sonra, Ruhu göğe kalkarak bu Ra diski ile birleşmiş ve Ra-Amon (İslam'da Rahman) Allah'ına dönüşmüştür. Ra Güneş sembolünün Kor sembolü ile aynı anlam vermesini dikkate alırsak, kabul ederiz ki, ahirette gelecek Kor Tanrısı, ilk oluşmuş Ra Güneş Tanrısının (Ra-Amon) yolunu tekrarlayacaktır. Bununla da gökte yeni Atum Sistemi ve onu yöneten Kor Güneş Tanrısı yaranacaktır.
Bütün bunlardan çıkan sonuça göre, Ramazan Bayramı, gökte Cennet anlamında olan Ruhlar dünyasının ve bu dünyayı yöneten Ra (Kor) Tanrısı'nın yaratılışının bayramıdır. O gece meleklerin ve Ruh'un da yere inmesi o demektir ki, burada ahiretden bahs ediliyor. Çünkü sadece ahirette bütün melekler ve Ra-Amon Allah'ın Ruhu yerde ahiret mahkemesi kurmak için gelecekler.
Bunlar hakkında daha geniş bilgi ve kesin olgular, yazarı olduğum "Batıni-Kur'an" kitabında verilmiştir.
Makale Azerice'den Türkçe'ye Google aracılığıyla tercüme edilmiştir.

Firudin Gilar Beg

Комментариев нет:

Отправить комментарий